Polityka prywatności

Strona internetowa www.podlaskisejmikozn.pl jest prowadzona przez Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami z siedzibą w Białymstoku, ul. Legionowa 28 lok. 601, 15-281 Białystok, posługującej się KRS 0000668667, NIP 5423271789, REGON 366855809.

Polityka Cookies

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

Pliki cookies (tzw. ciasteczka) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika/Użytkowniczki serwisu (np. komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzysta on/ona podczas przeglądania stron internetowych. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Pliki cookies zawierają w szczególności: nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym. 

Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego Użytkownika/Użytkowniczki pliki cookies oraz mającym do nich dostęp. Operator serwisu dokonuje tzw. profilowania – zautomatyzowanego podejmowania decyzji poprzez wykorzystanie plików cookies w celu: 

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;
  • możliwości logowania do serwisu;
  • utrzymania logowania użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu.

Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików cookies – sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika/Użytkowniczki do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.

Użytkownik/Użytkowniczki może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawiona na akceptację zapisu plików cookies w urządzeniu końcowym.

Operator serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej Użytkownika/Użytkowniczki mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.

Informacje dotyczące ustawień przeglądarki internetowej dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Szczegółowe informacje na temat plików cookies dostępne są na stronie ciasteczka.org.pl Niniejsza Polityka Prywatności powstała z wykorzystaniem wzoru pochodzącego ze strony: ciasteczka.org.pl.

Przetwarzanie danych osobowych

Uprzejmie informujemy, że w przypadku przekazania przez Państwa jakichkolwiek danych osobowych drogą mailową na dowolny adres, gdzie e-mail przyjmuje strukturę […]@podlaskisejmikozn.pl lub w inny sposób drogą elektroniczną lub analogową, administratorem danych osobowych jest: Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami z siedzibą w Białymstoku,  ul. Legionowa 28 lok. 601, 15-281 Białystok, posługującej się KRS 0000668667, NIP 5423271789, REGON 366855809.

W opisanych wyżej sytuacjach przyjmuje się, iż dane zostały uzyskane bezpośrednio od Użytkownika/Użytkowniczki, i będą przetwarzane za jego/jej zgodą (zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, zwanego dalej RODO), a w przypadku ujawnienia danych dot. niepełnosprawności czy innych danych wrażliwych w rozumieniu art. 9 ust. 2 lit. a) RODO) celem podjęcia działań zgodnych z jego/jej wolą.

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest również art. 6 ust. 1 lit. f) RODO, jako, że jest ono „niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora” tzn. Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami, tj. m.in. prowadzenia korespondencji elektronicznej lub rozmów telefonicznych w celach związanych z wykonywaniem działalności statutowej przez Organizację. Zapewniamy, że dane osobowe, w tym w szczególności adresy e-mail są wykorzystywane jedynie do kontaktu w ramach rozpatrzenia przekazanych przez Państwa informacji, za pośrednictwem naszej strony internetowej lub adresów e-mail w domenie @podlaskisejmikozn.pl, próśb lub wniosków.

Dane osobowe będą przetwarzane w czasie prowadzenia działalności statutowej przez Organizację lub do czasu wyrażenia sprzeciwu przez osobę, której dane osobowe dotyczą.

W zakresie, o którym mowa powyżej przetwarzane są następujące dane: identyfikatory online włączając pliki cookies, adresy IP oraz Identyfikatory urządzeń, Identyfikatory klientów, a jeżeli takowe zostaną ujawnione to adresy e-mail i wszystkie ujawnione nam przez nadawcę dane.

Administrator zgodnie z treścią art. 13 ust. 4 pkt f RODO informuje, iż dokonuje na stronie internetowej www.podlaskisejmikozn.pl tzw. profilowania – zautomatyzowanego podejmowania decyzji poprzez wykorzystanie plików cookies oraz narzędzi Google Analytics. Istotne informacje o zasadach podejmowania automatycznych decyzji oraz przewidzianych konsekwencjach opisane zostały w następujących częściach Polityki Prywatności: Polityka Cookies pkt. 4 oraz Wykorzystanie narzędzi Google Analytics.

Dane osobowe są należycie chronione. Dane osobowe mogą być zapisywane w tzw. chmurze (w związku z tym mogą być udostępniane profesjonalnym podmiotom zajmującym się hostingiem danych, w tym danych osobowych).

Uprzejmie informujemy o prawie wglądu do danych osobowych oraz do ich poprawiania, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu odnośnie ich przetwarzania. Użytkownik/Użytkowniczka posiada jednocześnie prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie składając na piśmie (w tym e-mailowo) stosownego wniosku. Użytkownik/czka winien/winna mieć jednak świadomość, iż ww. oświadczenie woli nie będzie skuteczne wobec już dokonanych czynności przetwarzania danych. Ponadto Użytkownikowi/czce przysługuje prawo do wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego (listownie do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, mailem: kancelaria@giodo.gov.pl, gdy przetwarzanie danych osobowych zostanie uznane za naruszające bezwzględnie obowiązujące przepisy prawne.

Użytkownik/czka poprzez akceptację niniejszej Polityki Prywatności oświadcza, iż jest świadomy/a faktu, iż podanie danych jest dobrowolne a skutkiem braku ich udostępnienia jest brak możliwości rozpatrzenia złożonego wniosku/skargi przez Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami. Prawa osoby udzielającej danych osobowych wymagające kontaktu z administratorem danych osobowych (tj. podlaskisejmikozn.pl) należy realizować poprzez kontakt z Inspektorem/ką Danych Osobowych Sejmiku – IOD mailowo inspektor.ochrony.danych.PSOzN@gmail.com.

Wykorzystanie narzędzi Google Analytics

Google Analytics jest narzędziem analitycznym udostępnionym przez firmę Google Inc. („Google”), które umożliwia monitorowanie ruchu na stronach internetowych. Właściciele witryn lub osoby zarządzające nimi otrzymują informacje o ich użytkownikach oraz podejmowanych przez nich działaniach.

Google Analytics zbiera następujące typy danych osobistych:

  • Identyfikatory online włączając pliki cookies,
  • Adresy IP oraz identyfikatory urządzeń,
  • Identyfikatory klientów.

Strona www.podlaskisejmikozn.pl korzysta z usługi analizowania danych internetowych Google Analytics oferowanej przez Google. Podlaski Sejmik Osób z Niepełnosprawnościami wykorzystuje dane do analiz i pomiarów, by dowiedzieć się, jak są używane nasze usługi. Informacje uzyskane przy użyciu tego narzędzia nie są udostępniane innym podmiotom i służą jedynie do celów statystycznych oraz polepszenia użyteczności witryny.

Usługi wykorzystywane w Google Analytics wdrożone na potrzeby strony internetowej www.podlaskisejmikozn.pl obejmują:

  • raporty wyświetleń w sieci reklamowej Google Analytics,
  • raporty zainteresowań i danych demograficznych Google Analytics,
  • raport o wizytach na naszej stronie,
  • raporty aktywności na naszej stronie,
  • informacje z podziałem na płeć, wiek, położenie geograficzne.

Gromadzone dane zbierane są wyłącznie w celu tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony internetowej, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości.

Użytkownik/Użytkowniczka witryny www.podlaskisejmikozn.pl może zapobiegać wykorzystywaniu swoich danych w Google Analytics, instalując specjalny dodatek do przeglądarki blokujący kod JavaScript Google Analytics. Narzędzia blokowania Google Analytics dostępne są na stronie Google pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/. Dodatek do przeglądarki blokujący Google Analytics dostępny jest dla przeglądarek Microsoft Internet Explorer 11, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari i Opera.